HTT-tavaran­tarkastus

Hyväksytyt tavarantarkastajat (HTT) ovat kokeneita ja alansa parhaita ammattilaisia. He ovat puolueettomia asiantuntijoita, joiden tehtävänä on usein riitatilanteessa suorittaa palvelun tai tavaran tekninen tarkastus tai arvioida työsuorituksen laatua sillä alalla, jonka Keskuskauppakamari on heille määritellyt.

Minulla on 35 vuoden kokemus peltialalta ja toimin peltisepänliikkeen ja peltiurakointiyrityksen operatiivisissa johtotehtävissä. Osaamiseni perusteella ja Kauppakamarin määritelmällä hyväksymisryhmäni on 3.3.6 Ohut- ja muotolevytyöt, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että teen peltikattoihin ja kattoturvavarusteisiin liittyviä tarkastuksia ja arvioita.

HTT-tavarantarkastaja paikalle

Mihin HTT-tavarantarkastajaa usein tarvitaan, on riitatapaus asiakkaan ja rakennusliikkeen välillä. Asiakkaana voi olla esimerkiksi yksityishenkilö, taloyhtiö, kunta tai rakennuttaja. Usein on kyse näkemyserosta lopputuloksen osalta, jolloin usein ollaan myös pattitilanteessa: asiakas ei suostu maksamaan laskua ja rakentajan mielestä lopputulos on sovitun mukainen. Voit siis ajatella HTT-tavarantarkastajan erotuomarina. Hän tulee väliin, ei ole kummankaan puolella, arvioi tilanteen sääntöjen sekä ammattitaitonsa pohjalta ja tavoittelee pelin jatkumista. Jos löydät itsesi riitatilanteesta, teet itsellesi palveluksen mitä aikaisemmin tilaat HTT-tavarantarkastajan paikalle. Näin todennäköisesti säästät rahaa, hermoja ja mahdollisesti myös tehtävän korjaustyön määrää.

Oletko uusinut katon tai teettänyt korjaustöitä menneen viiden vuoden aikana? Kattotöiden takuuaika on 5 vuotta ja tässä esimerkkitilanteita, milloin HTT-tavarantarkastaja kannattaa pyytää paikalle (jos sopua ei muuten ole saatu aikaan)

 • Katto vuotaa
 • Kosmeettinen virhe toteutuksessa, esimerkiksi naarmuja katossa tai vinot rivit/levyt
 • On käytetty väärää materiaalia
 • Tuuletus ei toimi (jääpuikkoja kertyy räystääseen)
 • Vedet tulevat sisään tai poistuvat väärää kautta
 • Osaaminen ei ole ollut riittävää ammattitaitoiseen toteutukseen, mikä näkyy lopputuloksessa

Aina ei onneksi ole riitatilanne päällä eikä siihen välttämättä liity ketään toista osapuoltakaan, mutta jokin silti katossa tai sen kunnossa voi mietityttää. Tällöin kannattaa kutsua asiantunteva peltialan ammattilainen konsultointikäynnille.

 

Prosessin vaiheet

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon. Käydään tilanteesi läpi ja katsotaan, kuinka voisin olla avuksi.
Saat tarjouksen tavarantarkastuksesta.
Hyväksytyn tarjouksen jälkeen lähetän kutsut molemmille osapuolille tavarantarkastustilaisuuteen.
Tavarantarkastuksen jälkeen toimitan raportin.
Jos tapaus etenee oikeuteen, toimin tarvittaessa todistajana.
Lisäksi minun on mahdollista toimia myös jälkitöiden valvojana, mutta se tapahtuu sitten konsultin eikä tavarantarkastajan roolissa.

HTT-tavarantarkastaja vai kuntotarkastaja?

HTT-tavarantarkastaja on puolueeton asiantuntija. Meitä velvoittaa käräjäoikeudessa vannottu vala puhua totta ja toimia puolueettomasti. Kauppakamari valvoo toimiamme ja meillä on velvollisuus toimittaa raportit myös heille. Tehtävänäni on toimia luotettavasti, riippumattomasti ja huolellisesti tavarantarkastustilanteissa. Väärinkäsityksien välttämiseksi haluan selventää, että minulla ei ole näissä hommissa ”oma lehmä ojassa” millään tavalla. Arvion lopputulos ei hyödytä minua mitenkään, se ei tuo minulle lisätöitä eikä mitään muutakaan taloudellista etua. Tavarantarkastajana tehtäväni on vain arvioida tilanne ja toimittaa asiantuntijuuteni perustuva puolueeton raportti. Lisäksi jos tapaus etenee oikeuteen asti, toimin tarvittaessa myös todistajana.

Hyödyt

 • Puolueeton alan asiantuntija arvioi tilanteen
 • Ymmärrys ja ammattitaito toteutuksen oikeellisuudesta
 • Keino ratkaista riitatilanne
 • HTT-tavarantarkastajaa velvoittaa vala olla puolueeton ja rehellinen
 • Kauppakamari valvoo HTT-tavarantarkastajien toimia
 • Raportointivelvollisuus

Kuka Seppo?

 • Kokemusta peltialalta yli 35 vuotta
 • Yrittäjänä yli 30 vuotta: Peltisepänliike Pääkkönen Oy, Lahden Peltiurakointi Oy, Mesnil Oy
 • Peltisepän tehtävät, asentaminen, projektinhallinta, konsultointi…
 • HTT-tavarantarkastaja vuodesta 2014
 • Peltitöiden valvoja (rakennusliikkeet ja julkisyhteisöt)
Varaa aika

Ota yhteyttä